Future Green Studio

Mercer Street Cooperative

Manhattan, NY

Formerly home to the New Museum, this uniquely situated residential coop in SoHo integrates a rooftop garden. Comprised of an upper and lower terrace, each level of the garden realizes a distinct character and programming.

The lower terrace sits in full shade and functions as a quiet space, with benches for reading and relaxing. Features include built-in ipe planters and wood screens, with climbing hydrangea introduced onto ipe trellises. The design blends the modern geometry of these wood features with a classical plant palette. A subtly varying landscape of color, from dark green and lime to silver and flowering whites, creates a richly textured environment.

The upper terrace in full sun invites larger social gatherings and events, with a number of seating areas for lounging and dining. Evoking the aesthetic of a desert meadow, flowering perennials are intermixed with wild, overgrown grasses. Hard features include stand alone terracotta pots, built-in storage bins, and ipe planters, which provide structure to the garden and direct people to the expansive view from the railing’s edge.

Photo Credit: K•Taro Hashimura

  • September 2010

  • 4000 square feet

Clients

  • 158 Mercer Street Cooperative

Collaborators

  • Case Development
  • Horizon Fine Interiors